Autorizare centre de evaluare a competentelor
Alte servicii formare profesionala
Un centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale pe alte cai decat cele formale este persoana juridica de drept public sau privat care este autorizata de catre ANC sa organizeze procese de evaluare si sa certifice competențele profesionale obținute pe alte cai decat cele formale.
Certificarea de competențe profesionale se adresează în special persoanelor care au dobandit experienta intr-o anumita meserie de-a lungul timpului dar nu detin un certificat de calificare in acest sens. Procesul de evaluare a competentelor profesionale este o solutie mai rapida si eficienta de a obtine calificarea intr-un timp mult mai scurt comparativ cu perioada de derulare a unui curs de calificare si implicit cu costuri mai mici. Certificatul de competente profesionale este echivalent cu un certificat de calificare pentru meseria respectiva si este recunoscut la nivel national si european.
Autorizarea unui centru de evaluare se realizeaza in baza prevederilor Ordinului nr.4543/23.08.20024 si a Instructiunilor ANC cu privire la autorizarea centrelor de evaluare a competențelor profesionale -Decizia 1247/12.092017.
Autorizarea se face pentru ocupatii/calificari pentru care exista standarde ocupationale/standarde de pregatire profesionala, in funcție de nivelul de performanta al centrului, astfel:
a) pentru o perioadă de 1 an, pentru nivelul 1 de performanta;
b) pentru o perioadă de 2 ani, pentru nivelul 2 de performanta;
c) pentru o perioadă de 3 ani, pentru nivelul 3 de performanta.
In vederea autorizarii se parcurg urmatoarele etape:
a) certificarea evaluatorilor de competente profesionale;
b) elaborarea instrumentelor de evaluare;
c) testarea instrumentelor de evaluare in conditii de munca reale, prin realizarea de catre fiecare evaluator a unui numar minim de 5 procese de evaluare;
d) culegerea dovezilor necesare demonstrarii indeplinirii criteriilor;
e) intocmirea listei dovezilor conform anexei nr. 2 din Procedura;
f) intocmirea matricei de stabilire a nivelului de performanta;
g) intocmirea raportului de evaluare;
h) depunerea cererii de autorizare, conform modelului prezentat în anexa nr. 3, insotita de dosarul de autorizare;
i) analiza dosarului de autorizare;
j) solutionarea cererii de autorizare;
k) eliberarea autorizatiei de functionare.
Pentru detalii privind autorizarea unui Centru de evaluare, ne poti contacta AICI.
Servicii suport formare profesionala
Alte servicii formare profesionala
Dupa obtinerea autorizatiei, in vederea organizarii programelor de formare profesionala, vor fi respectate procedurile Ordinului Nr. 501/5253 din 8 octombrie 2003 pentru aprobarea Metodologiei certificării formării profesionale a adulţilor.
In acest sens, serviciile suport, oferite de firma noastra, in ceea ce priveste organizarea/desfasurarea si finalizarea unui curs de formare profesionala sunt:
intocmirea documentatiei specifice (catalog curs, foi de prezenta, chestionare s.a.m.d.)
acordarea de asistenta pe tot parcursul derularii cursului;
intocmirea documentatiei specifice finalizarii cursului si desfasurarii examenului de absolvire al acestuia; acordarea de asistenta la examenul de absolvire – asigurarea de secretariat tehnic al comisiei de examinare;
inscrierea in registrele speciale a datelor participantilor la curs
completarea certificatelor de calificare/absolvire in vederea eliberarii acestora
deplasari periodice la AJPIS pentru depunerea/avizarea/preluarea documentatiei specifice
Pentru mai multe detalii referitoare la serviciile suport oferite de catre firma noastra, te rugam sa ne contactezi AICI – prin telefon, email sau formular.
Elaborare standarde ocupationale
Alte servicii formare profesionala
Standardul Ocupațional (SO) este un instrument national de referinta care cuprinde si elemente referitoare la activitatile si conditiile de invatare stabilite intr-un program de educatie si formare profesionala, pe baza caruia o persoana dobandeste cunostintele si deprinderile necesare pentru a indeplini cu succes sarcinile unei ocupatii cerute de piata muncii.
In vederea elaborarii unui SO trebuie sa se tina cont de principalele sarcini si responsabilitati specifice unei ocupatii, asa cum sunt mentionate in Standardul international al clasificarii ocupatiilor, denumit in continuare ISCO 08, in COR, precum si in Clasificarea europeana a aptitudinilor/ competentelor, calificarilor si ocupatiilor ( ESCO).
Procesul de elaborare si utilizare a SO cuprinde urmatoarele etape:
a) initierea/elaborarea;
b) verificarea profesionala;
c) avizarea;
d) verificarea metodologica;
e) verificarea si validarea sectoriala;
f) aprobarea;
g) publicarea si gestionarea;
h) arhivarea